Blinier med crème fraiche & löjrom

Foto: J.A Sundqvist AB

Blinier är en vanlig förrätt i Ryssland. Det är små fluffiga plättar som ofta serveras toppade med guldkornet löjrom. Nedan är ett recept på klassiska blinier gjorda på bovete, vetemjöl och jäst, med det går också att byta ut ingredienserna mot kikärtor för att slippa jäsningstiden och dessutom göra dem glutenfria.

Ingredienser

Blinier (ca 15 st)
2 st ägg
5 dl mjök
1 pkt jäst
2 dl bovetemjöl
2 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör

Garnering
Crème fraiche
Finhackad rödlök
Löjrom
Citron
Dillkvist

Zerazza tipsar!
Vill du göra blinien lakto-ovo-vegetarisk så finns det tångkaviar som rakt av är utsökt! Tångkaviaren ser ut som vanlig kaviar i glasburk men är gjord på havstång. Du hittar tångkaviaren bland den vanliga kaviaren i en välsorterad matbutik.

Gör så här:

Knäck äggen och separera gulor från vitor. Vispa vitorna till ett fast skum.

Värm mjölken tills den är fingervarm (37 grader). Smula ner jäst i en bunke och häll över den ljumma mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa ordentligt. Häll i äggulor och salt. Fortsätt vispa till smeten blir jämn.

Låt smeten jäsa under bakduk i ca en timme.

Smält smör och låt det svalna. Rör ner smöret i den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggviteskummet, lite i taget.

Grädda blinierna på medelvärme antingen i en blinipanna, ett plättjärn, eller som små pannkakor i en vanlig stekpanna. Låt svalna.

Garnera med valfria tillbehör, t ex crème fraiche, finhackad rödlök, löjrom, citron och en dillkvist. Avnjut gärna med ett glas kall roséchampagne.

Källa: https://www.sundqvist.se/