Teman

100kitchenstories


Intervju med Paulina som driver matlagningsbloggen 100kitchenstories. Ta del av hennes tips och råd.

Vem är personen bakom bloggen 100kitchenstories?

- Bakom bloggen 100 Kitchen Stories finns Paulina Suonvieri. En 21-årig tjej som är född och uppväxt i Göteborg, med grekiskt och finskt påbrå.
 
Har du alltid haft ett stort intresse för matlagning och kost?

- Jo, det skulle jag ändå säga. Jag har växt upp i den grekiska kulturen där mat har en väldigt central roll. När jag var barn så tog jag varje tillfälle jag kunde till att vara med mamma eller mormor i köket när de lagade mat eller bakade.... tårtor, muffins, kakor och "smått och gott". Jag älskade att kolla på och lära mig av deras tekniker. Det var i tonåren dock som mitt eget intresse för hälsa utvecklades. Jag blev mer mån om mina val av mat, lagade mycket mat själv och därefter har det blivit en stor passion.
 
Vilka är dina bästa tips till någon som vill försöka äta nyttigare och komma igång med en hälsosammare livsstil?

-  "Sakta men säkert" och med balans. Vi har en tendens att stressa över att få resultat snabbt men glömmer att använda sunt förnuft och inse att förändring tar tid. Snabba lösningar som att ta bort det ena eller det andra från ens kost och att börja träna sex gånger i veckan är inte hållbart i längden. Alla små förändringar ÄR en förändring. Älskar du till exempel din sömn och skippar hellre frukosten för det? Ja, men förbered overnight oats sen kvällen innan då så har du det färdigt morgonen efter.  Tar du alltid bilen till skolan, jobbet eller gymmet? Cykel är fantastiskt bra, och om du cyklar till gymmet så är du redan uppvärmd och klar. Äter du fika varje dag samt lördagsgodis? Dra ner på det till en nivå där du känner att du klarar av det. I slutändan så handlar det inte om att ta bort allt, utan att ha en balans och göra en förändring sakta med säkert.

Hur startar du din dag?
 
-  Morgonstunden är den allra viktigaste tidpunkten på dagen enligt mig, då den kan påverka hela resterande dag markant. Om jag har tid på morgonen så går jag allra oftast på en promenad. Det behöver inte vara en lång sådan, men bara för att kroppen ska få vakna till lite av den kyliga morgonbrisen och hinna bli hungrig. Därefter är det dags för frukost som jag gärna lägger tid på. Om det är något som ska stylas och fotas för bloggen så tar det (tyvärr) lite längre tid innan jag får äta den, men sedan sitter jag i lugn och ro - allra helst själv faktiskt - och äter min frukost. Därefter är jag redo att låta hjärnan arbeta och möta ”the challenges of the day”!


Om du skulle bjuda över några vänner på middag, vad skulle du bjuda på då?

- Jag bjuder allra oftast på småplock och buffémat när jag har gäster. Det är enkelt, roligt, kreativt och festligt och dessutom så finns det något som passar alla! Jag brukar nämligen alltid göra såväl veganska och vegetariska maträtter (t.ex. hummus, auberginerullar och ugnsrostade grönsaker), som icke-vegetariska (t.ex. kycklingsallad med pesto). Mitt syfte med all mat jag gör är dock att den ska vara unik, relativt hälsosam och GOD.

Vill du läsa mer om hälsosam matlagning och få mer inspiration.
Blogg: http://100kitchenstories.se/
Instagramkonto: 100kitchenstories