Teman –  Se fler

Intervju med Mastio


Sandra Mastio är aktuell med sin kokbok "Pizza av Mastio". Ta del av den inspirerande intervjun.

Sandra Mastio är aktuell med sin bok ”Pizza av Mastio” som lanseras 28/9 hos både bokhandlare och nätbutiker. I boken får vi ta del av de bästa pizza-recepten med massa olika smaker. Stort fokus på smaker och hur man komponerar en helt perfekt rätt. Massor med smarta tips som kan användas i matlagningen.

- Jag vill hjälpa människor att knäcka koden i köket, säger Sandra med stor entusiasm.

Det är en matporrig bok och man ska bli väldigt sugen på matlagningen. Kokboken förmedlar mycket känslor! Vilket är otroligt viktigt i dagens samhälle då det är så enkelt att annars bara googla fram information.

Hur kommer det sig att du har så stort fokus på just pizza?

Pizza är övernaturligt sjukt gott. I Sverige är det otroligt underskattat, vilket är väldigt synd eftersom det är ett riktigt hantverk. I Napoli, staden där pizzan har sitt ursprung förstod jag verkligen vilket hantverk det är och detta har jag försökt att ta med mig hem för att göra min egen version av det jag lärde mig där.

- Jag har en vän i Stockholm som driver en pizzarestaurang och jag frågade honom om jag kunde få praktisera där en dag. Det var så otroligt roligt och det är exakt så det ska kännas när man lagar mat. Få arbeta med fantastiska råvaror och produkter som man kan vara stolt över.

Hur kom du fram till idén om att driva en egen pizzarestaurang?

Förra sommaren köpte vi en pizzaugn som vi hade i vår trädgård och vi provade att köra ”pop-up restaurang” i trädgården. Det blev väldigt uppskattat av många och vi ville fortsätta att ge detta till fler.

Ditt intresse för mat, har det alltid varit lika stort?

- Absolut inte! Det har inte alltid funnits ett intresse för matlagning i mitt liv. Under min uppväxt tillsammans med min ensamstående mamma, som jobbade hårt för mig och min systers skull. Det fanns inte tid till njutning, utan man åt mest för att man var hungrig. Det var mer som ett bränsle och inte matlagning för njutnings skull, säger Sandra.
När jag träffade min man, som är från Italien visade hans mamma hur enkel mat kan vara helt magisk. Det behöver inte vara dyrt eller komplicerat och matlagningen kan styras av säsongen. Nu är det många år sedan vi träffades och det var ofta som vi åt mat hemma hos min mans mamma.

Under år 2014 kände en väldig trötthet i kroppen. Då började jag fundera på hur man skulle göra för att bli piggare. Det var stort med 5:2 och GI under denna period, men dieter är inget för mig. Det problematiserar mat och det har jag väldigt svårt för.

– Jag insåg att jag åt för mycket och började tänka på vad man kunde göra för att bli mer nöjd med maten. Eftersom man äter med ögonen är det viktigt att uppläggningen ser vacker ut och att det ska smaka gott. Bland annat så köpte jag nya mindre tallrikar, just för att det inte skulle se ut som att det var väldigt lite mat på tallriken. 

Genom att experimentera, lägga till något krispigt, något färgglatt och hela tiden tänka på kontraster. Jag knäckte koden och insåg där att jag var riktigt duktig på att laga mat.

Under 2014 deltog Sandra Mastio i Sveriges Mästerkock där hon kammade hem segern som årets mästerkock. Efter vinsten har allt handlat om mat, hon började arbeta som matkonsult och matpersonlighet.

– Allt jag gör handlar om mat och det är helt magiskt att få ägna sin tid till matlagning. Att inse vid 34-årsålder att man är riktigt bra på något är helt fantastiskt, berättar Sandra.

-Man måste våga ta risker och belöningen som man får gör det så värt det.