Recept –  Se fler

Baka julgodis


Roligt att baka eget julgodis som man kan ge bort i julklapp!

Saftiga lussebullar, ljuvliga pepparkakor, sega kolor och lyxiga tryfflar- att baka hör julen till! Men utan rätt redskap är det inte lätt att fixa alla smarrigheter som du vill bjuda på under julhelgen. Att ha en bra kavel för att få till en jämn deg är A och O, speciellt när det gäller pepparkakor. Även en enkel spritspåse behövs när du gör glasyr till dina personliga pepparkakor. Ska du baka lussebullar eller andra juliga bullar hjälper en bakmaskin dig. Du slipper kämpa med att knåda degen och kan ägna dig och att göra lyxiga tryfflar sålänge. För att få till en fin form på dem behövs en bra silikonform som gör dina tryffelpraliner helt perfekta! Lycka till med julbaket!

Julkola

70 g smör

2-3 dl vispgrädde

3 dl strösocker

3 dl ljus sirap

3 msk kakao

Gör såhär:

Häll i alla ingredienser i en kastrull. Rör om och låt koka upp. Fortsätt sedan att röra tills smeten tjocknar. Gör kulprovet, när kolasmeten är klar, häll upp i form och låt stelna och skär sedan upp i fyrkanter och slå in i smörpapper.

Mörk tryffel

1 dl vispgrädde

50 g smör

300 g mörk choklad

1 dl Kesella

2-3 msk konjak

2 msk kakao

Gör såhär:

Koka upp grädde och smör. Ta kastrullen av plattan. Hacka choklad och rör ner den och låt den smälta. Häll i kvarg, konjak och rör om. Låt sedan chokladen stelna i kylen under några timmar. Forma till runda kulor och sikta över kakao. Låt stelna.