Mangofyllda Hamburgare

Om du letar efter ett originalrecept på hamburgare, så har du hittat det nu. Tack vare mangofyllningen är denna hambur­gare otroligt överraskande. Om du vill göra det enklare för dig när du monterar hamburgaren kan du lägga en sked av fyllningen på hamburgaren.

INGREDIENSER

Hamburgare (4 portioner)
600 g nötfärs
1 ägg
½ msk svartpeppar
1 tsk fint havssalt
olivolja
1 tomat
2 saltgurkor
½ rödlök
4 hamburgerbröd
blandad sallad
4 skivor cheddarost
majonnäs
ketchup eller barbecuesås
Fyllning
1 mogen mango
½ röd chilipeppar
2 msk ljus farin

FÖRBEREDELSE

1. Till fyllningen, skala mangon och skär bort fruktköttet från kärnan. Skär det i små tärningar och skiva chilipepparn i tunna ringar. Värm, tillsammans med farinsocker och en skvätt vatten i en kastrull på spisen. Låt sjuda sakta i ca 20 minuter.

2. Stäng av värmen och låt fyllningen svalna.

3. Blanda färsen med ägg, svartpeppar och havssalt. Dela färsblandningen i fyra lika stora portioner. Smörj Stuff-A-Burger Press med lite olivolja. Fyll hamburgerpressens botten och sidor med ungefär två tredjedelar av en färsportion. Lägg en generös matsked av fyllningen i hamburgaren. Forma ett lock som passar i pressen av resten av färsen. Täck fyllningen med den och tryck till med hamburgerpressens lock. Gör ytterligare tre hamburgare på samma sätt och förvara övertäckta i kylskåpet.

TILLAGNING

1. Tänd grillkolen i Big Green Egg och värm, med Cast Iron Grid, till 220 °C. Skär tomaten och saltgurkorna i tunna skivor. Skala löken och skär den i tunna ringar.

2. Pensla hamburgarna lätt med olivolja. Lägg dem på gallret, stäng locket på EGGet och grilla 3-4 minuter på varje sida. Dela på hamburgerbröden.

3. Lägg de delade bröden med skärytan nedåt bredvid hamburgarna och grilla dem i ca 30 sekunder. Ta upp hamburgarna och bröden ur EGGet.

4. Lägg lite blandad sallad, tomat- och gurkskivor samt lökringar på den nedre delen av brödet. Toppa med majonnäs efter smak. Lägg en hamburgare ovanpå och sedan en skiva cheddarost och toppa med ketchup eller en god barbecuesås. Avsluta med den övre delen av brödet.