Påskfina mördegskakor

Foto: Kungsörnen

Baka påskens finaste kakor med härliga toppingar. Du kan använda samma grunddeg och göra snygga kreationer med hjälp av Nutella, lemon curd och strössel i påskens färger!

Ingredienser

40-50 kakor

Grundrecept kakor
4 ½ dl Kungsörnen Kärnvetemjöl 
200 g smör, gärna rumsvarmt
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker 

Toppingförslag 
Nutella
Choklad 
Lemon curd  
Strössel
Florsocker till kristyr och att pudra med

Så här tillagar du receptet (1 timme):

Grundrecept kakor
Arbeta ihop alla ingredienser i en matberedare eller för hand. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 175° och baka ut degen till något av våra goda förslag. 

Småfåglar 
Kavla ut degen tunt och stansa ut fåglar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ca 10 minuter. Blanda 2 dl florsocker med 1 ½ msk vatten till en kristyr. Klicka den på kakorna och toppa med strössel. 

Nutellakakor och lemon curd-ägg 
Kavla ut degen tunt och stansa ut ägg och rundlar. Stansa runda små hål för lemon curd-fyllningen i hälften av de äggformade kakorna och blomformade små hål för Nutella-fyllningen i hälften av de runda kakorna. Grädda i 10 minuter. Pudra äggkakorna med hål i med lite florsocker. Ta delen utan hål och klicka på Nutella eller lemon curd och sätt därefter på delen med hål i. 

Pinnar med chokladrippel 
Dela degen i små bitar, rulla och tvinna
 till tunna pinnar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10 minuter. Smält chokladen i en kastrull på låg värme och ringla den över kakorna. 

Gaffelkakor 
Dela degen i små bitar och rulla till små
bollar. Tryck till med en gaffel. Lägg dem
 på en plåt med bakplåtspapper och grädda 
i 10 minuter. Blanda 2 dl florsocker med 1 ½ msk vatten till en kristyr. Ringla den på kakorna och dekorera med strössel. En annan variant är att toppa kakan med smält choklad och strössel.
 
 

Källa: https://www.kungsornen.se/recept/kakor/kakor/paskfina-mordegskakor/